Renovera hemma: En intervju med Johan, den passionerade hemmafixaren

Jag har fått äran att prata med Johan Larsson, en man vars passion är att renovera, fixa och greja hemma. Oavsett om det gäller att måla om huset, bygga en ny altan, eller renovera köket, finner Johan stor glädje i att se sina idéer bli till verklighet. “Jag älskar att skapa och att jobba med händerna” säger Johan.

Hans kärlek till hantverk började tidigt. Som barn spenderade han timmar i garaget med sin pappa, alltid med ett nytt projekt på gång. Nu, som vuxen, har han överfört den kärleken till sitt eget hem.

Det som Johan kanske älskar mest med att renovera och bygga är tillfredsställelsen av att se slutresultatet. Att se det han har åstadkommit och veta att han gjorde det själv, det är en känsla som är svår att slå. Och det är den känslan som ständigt driver honom att fortsätta planera, fortsätta renovera, och alltid ha ett nytt projekt på gång.

renovera

En hemmafixares sommarprojekt

Den hängivne hemmafixaren, blickar tillbaka på förra sommaren då han tog sig an det enorma projektet att måla om sitt hus. Medan andra kanske skulle anlita professionella hantverkare, valde Johan att göra det själv – inte bara för att spara lite pengar, men också för att han älskar känslan av att se sitt eget arbete komma till liv.

“Förra sommaren bestämde jag mig för att det var dags att måla om huset,” säger Johan. “Det var ett stort projekt, men jag var redo för utmaningen. Det tog mig ungefär två veckor från början till slut, men jag är nöjd med resultatet.”

Johans bästa hantverkstips

När det gäller att måla om och tapetsera hemma, har han samlat på sig en mängd kunskap och erfarenheter som han gärna delar med andra hemmafixare.

“När du målar, börja alltid med att förbereda ytan ordentligt. Rengör den, slipa ner eventuella ojämnheter, och använd ett bra grundfärg,” råder Johan. “Och när det gäller att välja färg, se till att du får en som är avsedd för det ändamål du har i åtanke – alla färger är inte lika bra på alla ytor.”

För tapetsering, rekommenderar Johan att ta sin tid. “Det är lätt att bli otålig, men om du skyndar på för mycket kan det bli rörigt och ojämnt. Mät noga, klipp till tapetrullarna exakt, och använd rätt mängd lim. Och kom ihåg att alltid ha en extra rulle till hands, ifall olyckan skulle vara framme,” säger han.

Känner du att en renovering är ett för stort projekt att utföra själv och är osäker på hur du ska göra? Bor du i Skaraborgsområdet och vill du anlita professionella hantverkare för ditt nästa projekt så finns det flera snickare och målare i Mariestad som kan hjälpa dig att förverkliga din vision!

Johans tidigare renoveringsprojekt

Utöver att måla om huset har Johan också genomfört en rad andra renoveringsprojekt. Han har till exempel renoverat köket, byggt en altan, och lagt om taket.

“När jag renoverade köket var det mest utmanande att installera de nya skåpen. Men med lite tålamod och noggrannhet gick det till slut,” minns han.

Lästips: DIY-projekt – skapa din egen unika inredning

Planer för framtida projekt

Johan har redan siktet inställt på sitt nästa projekt. “Jag planerar att bygga en carport i sommar. Det kommer att bli ett stort projekt, men jag ser fram emot det. Jag har redan börjat planera och samla material.” Han fortsätter: “Sen funderar jag på att bygga ett inglasat uterum men det tar jag nog nästa sommar. Och badrummen ska jag renovera också men det blir projekt längre fram,” säger Johan och ler.

renovera

Läsvärt: Enkla tips för att inreda det lilla hemmet

Råd till framtida hemmafixare

För dem som funderar på att ta sig an ett renoveringsprojekt, har Johan några råd. “För det första, planera noggrant. Tänk igenom exakt vad du vill göra, och gör en ordentlig budget. Och kom ihåg att det alltid kommer att finnas oväntade utgifter, så ha en buffert för oväntade kostnader.”

“Dessutom,” fortsätter han, “om du är osäker på något, tveka inte att be om hjälp. Det finns massor av resurser där ute, både online och offline, där du kan få råd och vägledning.”

Och sist men inte minst, understryker Johan vikten av säkerhet. “Oavsett om du arbetar med farliga verktyg eller klättrar på stegar, se till att du alltid prioriterar säkerhet. Använd rätt skyddsutrustning och var försiktig.”

Blir aldrig klar

För Johan är hemmafixeri mer än bara ett sätt att spara pengar. Det är en passion, ett sätt att göra sitt hem till sitt eget, och att se resultatet av sitt hårda arbete. Oavsett om du är en erfaren hemmafixare som Johan, eller bara överväger att påbörja ditt första projekt, finns det mycket att lära av hans erfarenheter och råd.

“Jag älskar känslan av att ha skapat något med mina egna händer,” säger Johan. “Det är en otrolig tillfredsställelse att stå tillbaka och titta på något du har byggt eller renoverat själv. Och det är den känslan som driver mig att fortsätta fixa och förbättra mitt hem. Jag blir aldrig klar, vad ska jag annars göra?”

Efter att jag hade pratat med Johan blev jag själv så himla inspirerad att renovera hemma att jag faktiskt började planera för att både måla om och tapetsera några rum hemma. Äntligen fick jag tummen ur och tog tag i det! Tack Johan för all inspiration!

Hoppas att ni läsare också blev inspirerade och sugna på att renovera hemma!

Ha en härlig vår och ut och njut av vårvärmen hörrni!

Elin

Rekommenderad läsning: Inred din terrass eller balkong inför sommaren

You may also like...