Rosacea – Vad är det?

Rosacea är ett känt hudproblem och för många ett stort gissel, så även för mig. Jag vet inte hur mycket pengar jag slängt bort på massa olika hudkrämer som säger sig lova att de rödflammiga kinderna ska försvinna inom ett par veckor. Som tur är kan man som tjej sminka över det när de är som värst. Men vad är Rosacea egentligen?

Vad är Rosacea?

Det är en kronisk inflammatorisk sjukdom som orsakar rodnad i huden i de centrala delarna av ansiktet. Det förekommer oftare hos kvinnor än hos män och är särskilt vanligt hos personer med ljus hy. Detta problem börjar vanligtvis i medelåldern eller senare och intensifieras i senare skeden.

Rosacea Symptom

Symtomen är till en början att huden i ansiktet tillfälligt börjar bli röd – ofta efter att man druckit en varm dryck eller alkohol, ätit kryddig mat eller kommit in i ett mycket varmt rum. Ett annat symptom på rosacea är att du kan bildas en synlig ven nätverk (telangiektasi) i ansiktet. Dessa kallas ofta felaktigt trasiga blodkärl, och de tunna och små röda blodkärlen är synliga nära hudens yta

Vad händer då man har Rosacea?

Mekanismen är att ansiktets blodkärl är känsliga för olika yttre och inre faktorer. Blodcirkulationen ökar och huden blir inflammerad. De vanligaste symtomen som uppstår vid rosacea är rodnad och svullnad som gradvis leder till en brännande känsla i ansiktet. Vidgade blodkärl, inflammerade knölar och blåsor ses också. I många fall uppstår utslag och rodnad när skoven blossar upp. Mellan skoven är huden röd men under kontroll

rosacea

Stress och dess påverkan

Stress har visat sig vara förknippat med rosacea, akne, psoriasis, eksem och andra vanliga hudproblem. Utsöndringen av hormonet kortisol orsakar en obalans som visar sig i form av förändringar på huden.

Varma drycker & alkohol

Både alkohol och kaffe vidgar blodkärlen, vilket förvärrar hudproblemen med rosacea. Detta kan leda till nya återfall och göra att de ytliga blodkärlen vidgas mer. Besvären kan bli mer omfattande och huden rödare.

Känslig för temperaturväxlingar

När du utsätter huden för temperaturförändringar förvärras hudtillståndet och rodnad utvecklas. Detta kan göra din rosacea värre.

Kryddor och stark mat

Stark mat bör undvikas eftersom det gör att ytliga blodkärl vidgas och gör problemen sämre och huden rödare – precis som kaffe och alkohol.

Undvik dessa produkter när du har besvär

Om du misstänker eller har rosacea finns det några produkter du bör undvika. Först och främst måste du bli av med alla starka rengöringsmedel som dofttvål eller alkoholbaserade rengöringsmedel. Hempeeling med starka syror samt att använda många produkter samtidigt bör undvikas. Om du märker att din hud reagerar på någon produkt, låt huden läka utan aktiva ingredienser i hudvården.

Här kan du läsa mer om: Medicinsk hudvård

Vad kan lindra

Om du är mitt i en rosacea period kommer en lugnande hudvårdsrutin att hjälpa dig att minska den avsevärt. Använd ett milt rengöringsmedel. Användningen av serum med lugnande ämnen och skyddande antioxidanter är utmärkt. Tillsätt en kräm som hjälper till att minska rodnad och återfuktar huden med mycket fukt och näring. Under dagen bör du använda solskyddsmedel med minst SPF30. Detta för att skydda huden från solens intensiva strålar, vilket kan förvärra dina problem.

www.gotaklinikhudvard.se kan du läsa mer om hur man kan ta hjälp av laser för att mildra olika hudåkommor.

Här får du fler tips som höjer livskvaliten, på bloggen: https://emmaochsiri.se/

Välj här bland andra intressanta inlägg på bloggen: elinlicious.se

You may also like...