Storstädning – Checklistan som hjälper dig!

Storstädning är kanske inte ordet som får dig att jubla!?

Men här följer en liten checklista som lämpar sig väldigt bra till en storstädning. Eftersom storstädningen tar en hel del tid så är det bra att planera lite först, gör du det enligt checklistan här så går det mycket smidigare faktiskt.

Checklista för storstädning

1. Bryt ned storstädningen i delar:

Det är mycket bättre att göra detta och om du har en lista på varje rum eller sektion, så kan du bryta ner det i mindre delar. Du får bättre fokus på vad som ska göras. Gå igenom varje sektion separat, skriv en lista över varje del som ska storstädas. Det gör att du känner koll över alla moment du ska göra.

2. Inredningsstädning:

När du storstädar inredningen, så är det viktigt att du rengör den ordentligt. Glöm inte hållare, hyllor och alla andra lister. Om du har möbler som är fläckiga eller fått damm, så rengör det ordentligt. Du kan använda en spray på miljövänliga produkter i stället för kemiska starka lösningar om du vill.

3. Rengör fönster:

storstädning - fönstertvätt

Fönstren är viktiga i ditt hem, men ofta glöms bort för att de är utomhus. Svabba av tre fönster åt gången, då hinner vattnet lösa upp smutsen under tiden du tar dig an att putsa det första. Använd gärna varmt vatten med lite diskmedel i. Torka över med våt trasa igen, nu har smutsen löst sig. Använd fönsterskrapa och skrapa bort vattnet, använd eventuellt en ren trasa att eftertorka.

4. Rengör dina golv:

Många människor glömmer bort att storstäda golven när de städar, speciellt om man har ett trångt schema. Men det är viktigt att nu noggrant går över de vanligen glömda listerna som är riktiga dammsamlare. Samt att du tar och sveper med fuktig trasa längs med ytterkanterna på hela golvet längs med själva listen. Här brukar det kila in sig smuts även lite i underkanten av listen.

5. Att rengöra köket

Fram med spisen och under tiden ser du till att du har sprayat insidan av ungen med et rengöringsmedel som får ligga ett bra tag och dra in i smutsen ordentlig. Då blir det mycket lättare att få loss det ingrodda matresterna och sotet som blir när man använt sin ugn mycket. Glöm inte heller ugnsglaset som gör mycket av intrycket sedan när det blivit rent.

Glöm inte heller att dra fram kyl och frys. När man städar och dammsuger damm och smuts som sitter på dess baksida gör man även ekonomin en tjänst. Så apparaturer får jobba i motstånd när fläktar och filter är igensatta. Rena filter är alltså även positivt för ekonomin.

6. Rengör dina elektroniska komponenter:

storstädning - tagentbord

Det finns många sätt att städa dina elektroniska apparater. Du kan slå på dem och rengöra allt medan de är i gång eller du kan ta bort den del som är lätt att ta bort. Du kan sätta dem i diskhon med mjukt skum, vatten och lite schampo eller rengöringsmedel för att skotta ut dem. Du kan också använda en ventilationsborste för att stryka ut smutsen.

7. Rengör badrum:

Det är viktigt att du rengör badrummet noggrant. Spraya först rengöringsmedel i badkar, duschkabin, handfat och toalett. Under tiden plockar du i ordning och rensar i lådor och skåp. Fortsätt torka av där du sprayat. och ta även ovan skåp. Eventuellt kan ett medel med ättika vara nödvändigt om man har problem med mycket kalksättningar i sitt badrum.

Har du möjlighet, duscha gärna av golvet och använd en “raka” till att raka ner vattnet i golvbrunnen. Renar golv än så kan du inte få. Rengör till sist badrumsspegeln

8. Städa under sängen:

Kan du så flytta sängen så gör det, det finns ofta mer som gömmer sig än vad man tror. Dammsug och våt torka. Låt torka ordentligt innan du flyttar tillbaka sängen.

Här finns mer förslag hos: mariamelee.com/storstadning hur man gör en riktigt bra storstädning.

Recept på en allrengöring för badrum och kök med fördel på porslin och zink

  • 2dl ättika
  • 2dl vatten

Blanda samman i en sprayflaska – OBS! Undvik helt att spraya på ytor av marmor, natursten och liknande material eftersom ättika är frätande och skadar dessa ytor.

Är du äldre eller har lite svårt att komma åt när du städar på grund av någon funtionsnedsättning – Så kan du få städhjälp via ett assistansbolag – Läs mer om det här!

Tycker du att det här med städning låter tidkrävande och arbetsamt?

Så finns det många städföretag som hyr ut sina tjänster som är väl anpassade efter kundens önskemål. Läs mer här om I-Shine som har bra utbud av dessa tjänster.

Blev du inspirerad och kanske till och med vill städa garaget eller städa verkstan? – Kloka tips och inspiration till det finns här! https://bilkungen.se/bilvard-10-tips-for-en-renare-bil/

Läs gärna mer här på min blogg om vad som gör livet lite enklare och skönare 🙂 elinlicious.se

You may also like...