Sockerberoende – Vad innebär det?

Sockerberoende – Sötsuget kan komma plötsligt och oftast vinner det över viljan. Kan man göra någonting åt sitt sockerberoende? Ja, det kan man faktiskt. Nedan kommer även några tips om det

Kan socker vara beroendeframkallande?

sockerberoende - socker o hallon på matsked

De flesta saker vi gillar, från sex till mat och motion, påverkar kroppens belöningssystem. Socker är inget undantag, vilket är anledningen till att många forskare vill klassificera socker som ett beroendeframkallande ämne. Det är inte lika starkt fysiskt som fysiskt beroende av nikotin, men det har samma form av tvångsmässiga beteenden. Just den där känslan av att “jag måste bara ha” som många kan känna igen sig i.

Dolda sockerfällor som lätt leder till sockerberoende

Det dolda sockerintaget, dvs säga allt det socker vi får i oss utan att veta om det är stort. Det är också det som oftast är grunden till det ökande beroendet. Därför är det också viktigt att bli mer observant att läsa innehållsförteckningar noggrant, för att inte lura sig själv eller sin kropp.

De främsta sockerfällorna med gömt socker är tex. ketchup, yoghurt, buljong, många olika typer av frukostflingor samt även bröd. Med vetskap att levern klarar av att bryta ner ca 6 tsk socker per dag, inser vi att den mängden uppnår vi inom ganska kort tid av dagen. En banan tex. innehåller 3,5 tsk socker…

Hur kan jag minska mitt sockerberoende

sockerberoende - småbakelser

Forskning visar att det tar ca 21 dagar för att bryta en vana, därefter blir allt mycket enklare och inställningen till socker blir totalt utan värde.

  • Positivt – Redan efter tre dagar kommer du att märka skillnad. Du kommer att märka att magen känns mindre uppblåst.
  • Negativt – Ofta får man lite huvudvärk på tredje dagen och det kan därför kännas lite motigt. – MEN det är för att gifterna som håller på att lämna kroppen ger dig en effekt liknande abstinens. När du är över dessa tre dagar, kommer du att upptäcka att det blir mer lättsamt att fortsätta.
  • Drick därför massvis av vatten och ät fet och proteinrik mat som tex. avokado, ägg, kyckling och nötter. Ställ i ordning så att det är lätt att komma både ihåg och komma åt, när suget är som starkast. Samt att det är perfekta mellanmål
  • Om sötsug på kvällen – Gör lite popcorn med salt och kanel.

Att minska sitt sockerberoende ska inte förväxlas med en “tillfällig diet” – Det är ett hälsosamt sätt att visa kärlek till sin kropp och livet. Addera därför näring till din kropp i stället för socker. Tänk grönsaker, protein och bra fetter.

Skulle du ändå råka få i dig något sött, visa kroppen den respekt den förtjänar och ät sockerfrikost redan nästa måltid.

Effekter av minskat sockerberoende

Du kommer märka att hjärnan är med mer, att du är så mycket piggare och alert och full av energi. Vilket innebär att du kommer att få mer lust till att göra många mer och olika saker.

sockerberoende - frihet

Det gäller både inom arbete, hem och familj som övrig kreativitet. Du kommer känna att du har mer tid till att göra saker. Det beror på att sockerberoendet inte längre hänger där som en “gift-ridå” över dig. Du känner inte heller längre samma stress och oro över saker på samma sätt som tidigare. Du är mer mottaglig till själva livet.

Plötsligt är det till och med roligt att städa igen! – Eller varför inte hyra in lite städhjälp nu när man äntligen fått energi. Då är det ju roligare att använda den till vänner och familj och göra något roligt tillsammans i stället.

Läs därför mer här på Sverige & Co som kan ta hand om det för dig i stället.

Blev du som jag triggad av det här, finns det mer att läsa på om sockerberoende på den här sidan: https://levasockerfri.se/ar-jag-sockerberoende/

Bestäm dig idag du också! – jag lovar, det är sådan skillnad!

Mer intressanta inlägg läser du på bloggen här! – Kanske vad livskvalité är för just dig? https://elinlicious.se/livskvalite-vad-betyder-det-for-dig/

https://elinlicious.se/livskvalite-vad-betyder-det-for-dig/

You may also like...