Så påverkas vi av mindre dagsljus?
Dagsljuset! vart tog du vägen? Redan samma eftermiddag efter att vi ställt tillbaka klockan till vintertid, smög sig den där “numera vana känslan” av tidsomställningar från sommar till vinter upp för ryggraden att “snart är det läggdags” eller?…
Plötsligt försvann “eftermiddagen” och det kändes som att vi istället satt och åt kvällsmat till middag…
Även eftermiddagens sysslor blir påverkade, de blir liksom kortare tid till plock och pyssel, då det för mig känns det som en enda lååång väntan på att gå och lägga sig. Visst är det märkligt att det ändå kan kännas så.
Vintermörkret kan också vara mysigt!
Samtidigt är det jättemysigt med mörkret på ett annat vis, man tänder ljus och kanske en brasa för att krypa upp i soffan med en filt och börjar äntligen läsa den där boken som ju ska vara så bra…
Ljuset står för 80 procent av sinnesintrycken!
Men visste du att ljuset står för 80 procent av alla våra sinnesintryck. 80 procent! Det är ju jättemycket – Inte undra på att vi känner oss så trötta då under vinterhalvåret då.
Jag läste att “Dagsljuset är otroligt viktigt för att kroppens biologiska klocka ska fungera korrekt och att det helst ska vara så konsekvent som möjligt från dag till dag. Många individer tillbringar majoriteten av sin vakna tid på jobbet, där vi får därför mest ljus och är därför viktigt med bra belysning.
Känsligheten för ljus ökar på kvällen
Särskilt för korta (blå) våglängder som är vanliga i bildskärmar och surfplattor. Därför låter det lite läskigt att användning av skärmar till sent inpå kvällen kan fördröja och störa din dygnsrytm. Medan ljus från tidig morgon till sen eftermiddag kan tidigarelägga den.
Så hälsosam är dagsljuset!
Dagsljus på morgonen har visat sig hjälpa mot depression och andra sjukdomar, och det är mer effektivt på morgonen än att vistas i ljuset på eftermiddagen. Inom hälso- och sjukvården har det visat sig att mer dagsljus minskar stress och ökar välbefinnandet bland personalen samtidigt som våra naturliga processer förbättras när ljuset är tillgängligt.
Spännande undersökning
Dagsljusets effekt på positiva sociala interaktioner har också undersökts. Upplevelsen av smärta på patienterna förändrades med ljus, och minskade patienternas användning av smärtstillande läkemedel.
Även skiftarbete utan tillräckligt dagsljus påverkar.
Den individuella dygnsrytmen måste stödjas på en arbetsplats som arbetar dygnet runt, eftersom skiftarbetare är mer mottagliga för olika sjukdomar. Hjärt- och kärlfunktionen kan påverkas av för mycket ljus på natten och för lite ljus på dagen, liksom av ljus av dålig kvalitet, vilket kan framkalla stress och öka hälsoriskerna genom att störa den individuella dygnsrytmen. Då är det extra viktigt med att arbetsbelysningen håller måttet.
Dagsljuset är viktigast, men…
Dagsljus är mer hälsosamt såklart än vanlig elektrisk belysning och har en positiv inverkan på humöret, uppmärksamheten och välbefinnandet. Men starkt och bra elektriskt ljus kan faktiskt hjälpa dig att känna dig piggare och kunna utföra svåra uppgifter enklare.
Dagsljus – Det räcker med 30 minuter om dagen!
Lösningen finns ju ändå känns det som och det räcker med att tillbringa endast trettio minuter utomhus i ljuset varje dag för att upprätthålla en sund dygnsrytm. Visst lät det genast mycket lättare!?
Vi får ta fram kreativiteten!
Under tiden får vi istället passa på att skapa mysiga blandade miljöer med både levande och charmig elektrisk belysning. Är man lite nyfiken på hur man kan skapa en vacker visuell miljö krävs dock både design och hur man producerar biologiskt användbart ljus genom att balansera elektrisk belysning och dagsljus utan att överbelasta eller stressa oss.
Det finns tex. ställbara lampor när du tex. vill finjustera din atmosfär till lite mysigare eller en starkare vitare belysning. Du ändrar snabbt stämningen genom ett litet knapptryck bara. Vill du läsa mer om lampor och dess olika användningsområden, kika här!
Vill du få igång din kreativitet går du in och får hjälp med det här hos: allthingsbright.se
Justera färgtemperaturen från varmvitt till dagsljus
Ja, så nu kan man även under mörka och tidiga vinterkvällar njuta från det ljusa sommarsolskenet till det dämpade vinterljuset med hjälp av en liten lampa. Dessutom kan dessa lampor även skötas från appar och du behöver inte ens vara hemma. Praktiskt om du vill bestämma att det ska vara lite upptänt till när du kommer hem. Eller om det var så att du glömde släcka innan du lämnade bostaden.
Dock finns det vissa tillfällen vi vill att det ska vara riktigt mörkt och som kräver det absoluta mörkret, nämligen när vi ska sova. Det är väldigt många som idag sover med ögonbindel men som ändå inte tycker att de får till den där riktigt mörka känslan för sömnens skull – Här är nog det bästa tipset ändå mörkläggningsgardiner.
Men innan vi knappt hinner blinka så är den ljuvliga våren här igen med ljuset och påskliljor som vackert pryder i trädgårdarna – Lusten till att Vårstäda infinner sig – Knopparna brister ut i blom på träden – Men… passa på att njuta av de mörka timmarna först! 😉
Läs gärna fler intressanta artiklar på min blogg!
Vill du ha fler matnyttigt, klicka här: https://cookpo.com/
Recent Comments