Livskvalité – Vad betyder det för dig?

För mig betyder livskvalité väldigt mycket att få “se” – “dofta” – “känna” – “lyssna in” och att vara i stunden “här och nu”. Att få stå eller sitta alldeles stilla en stund och bara känna in sig själv och omgivningen som är just här just nu. Det är verkligen en ynnest att ta till vara på dessa stunder.

När man lärt sig konsten att släppa tankarna, varva ned, verkligen koppla bort stressen, och istället väcker en annan nyfikenhet och uppmärksamhet i kroppen. Det krävs dock lite träning, det ska jag villigt erkänna. Plötsligt så finns så mycket dofter och vackert runt omkring att se och man känner hur kroppen bara liksom suger i sig och njuter av all energi som fullkomligt flödar in i sin kropp just i denna stund!

Läs bloggen myfitnessexpert för att förstå hur träning förbättrar din livskvalité.

Livskvalité

Visst känns Livskvalitén – Att sakta glida runt mellan kobbar och skär…

Något otroligt vackert är Stockholms Skärgård – När jag stilla glider runt mellan öar och kobbar här får jag massor av tillfällen att bara njuta och fylla på med energi här och nu.

Visste du förresten att det finns ca 30 000 st. öar och kobbar i denna del av de inre svenska vattnen? Så det finns en hel oändlighet att utforska och njuta av.

Även om de flesta bara kommer för att se på staden är det lätt att ta en båt eller färja och utforska en del av Stockholms vackra skärgård.

En skärgårdsö som är väl värd att besöka är Grinda. Denna lilla ö i Nacka kommun kan lätt nås genom att ta en buss eller taxi från centrala Stockholm.

Grinda är känd för sin vackra natur, som bevarats sedan ön odlades fram till 1966. Mycket skog täcker fortfarande större delen av öns yta – och till och med mer än hälften är skyddad på något sätt.

Den norra delen kallas Hägern, uppkallad efter en tidigare kunglig jaktskog. Denna del av ön är nu uppodlad och används som park och för picknickar och grillkvällar.

Hägern är också hemvist för många sjöfåglar, särskilt ostronfiskare och måsar. Jag tillbringade en härlig dag på ön förra sommaren – det kändes verkligen väldigt speciellt. Så mycket vackert att ta in och ha som minne när den kalla vintern sedan sätter till. Då brukar jag “blunda för att se”, se alla det där varma och härliga platserna där jag fortfarande kan känna de varma vindarna runt kroppen och dofter från caféer och små restauranger och vattnet som i sin egen sakta takt tar sin egen väg genom skären.

Den södra delen heter Räfsnäs, som tidigare var ett kloster. Nu är det hem för många familjer på sommarsemester – och det finns fortfarande flera gamla byggnader som är väl värda att besöka på ön.

Skärgårdsfärjorna avgår från Nybroplan i Stockholm nästan varje timme under säsongen, bara några minuter till fots från den berömda Promenaden på Stadsholmen. Resan till Grinda tar bara cirka 10 minuter och en returbiljett kostar ca 95 SEK – ett riktigt fynd om du frågar mig!

Grinda är en härlig plats att njuta av en picknick eller grillning på, men om du vill stanna längre kan jag rekommendera på minst en natt på ett vandrarhem här. Campingen är också mycket trevlig, och det finns både stugor och husvagnar att hyra på ön.

Utan busstrafik på vintern – Utmaning för många – Livskvalité för mig!

Det finns ingen busstrafik till Grinda från Stockholm under vintermånaderna, men du kan ta en taxibåt dit i stället – ett utmärkt alternativ om du har en större grupp eller inte vill bära allt bagage på färjan.

Skärgårdsöarna är också ett utmärkt resmål för kajakturer. Jag har inte provat det själv ännu, men jag vill verkligen göra det en dag snart! Jag har sett ett ställe när jag åkt om kring, Rålis Kajak, så när sommaren kommer igen vet jag i alla fall var det finns att hyra! Kanske är du mer intresserad av att paddla med familj och barn? Då finns intressant läsning om det här!

Stockholms skärgård har kallats för en av de vackraste platserna i Sverige, och det är verkligen inte utan anledning. Det är verkligen värt att ta sig tid att uppleva dess skönhet.

Det verkligen många öar att välja mellan – jag kan rekommendera minst en dag för att utforska denna verkligt unika del av Sveriges kustområde. Kanske gärna gå in på någon sida och läsa på lite om dessa lite undangömda pittoreska små samhällen.

Vill du läsa mer om hur man kan ha det gott och njuta fortsätt läs fler inlägg på min blogg!

You may also like...