Jag har tröttnat på mina Dreadlocks – Hur får jag lyster i mitt hår igen?

Dreadlocks

Dreadlocks kan göras på alla hårtyper förutsatt att håret är tillräckligt långt. Vi finner Dreadlocks i många olika kulturer. De har använts som en symbol för visdom, oräddhet eller till och med för döden bland medlemmar av vissa afrikanska stammar. Många buddhistiska munkar bär dreadlocks för att representera att de avstår från världsliga bekymmer och bekymmer. Guru Gobind Singh bar dem av liknande skäl.

Dreadlocks history

Dreadlocks är en gammal frisyr som går tillbaka minst 3600 år, då de beskrevs i den minoiska kulturen på Kreta, i dagens Grekland.

I modern tid har det varit en symbol för avvikelse och oberoende, särskilt i afroamerikanska samhällen. De representerar ofta en tid då en person inte påverkades av västerländsk kultur eller västerländskt samhälle, även känt som rastafarianism. Dreadlocks förknippas också med rastafarianism eftersom de tror att dreads lockar deras gud Jah.

Dreadlocks skötsel

För att tvätta dina dreadlocks, undvik schampo, som tar bort naturliga oljor från håret. En sköljning med vatten och lime- eller citronsaft rengör hårbotten utan att den blir urvattnad. Om du inte har något av detta till hands kan du också använda tvålnötsskum för att tvätta dina dreadlocks.

För att skydda ditt hår från miljörisker, som sol och damm, spraya en blandning av vatten och Neem bark extrakt på dina dreadlocks. Neemolja har använts i århundraden för hälsovård i Indien, där den tas från fröna av neemträdet, även känt som “medicinalträdet”. Finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker.

Dina locs kan lätt bli torra eftersom du inte kan återfukta dem med någon konventionell lotion. För att lösa det problemet kan du använda en hemmagjord fuktighetskräm med ingredienser som mandelolja och limejuice som du kan hitta i en vanlig affär.

För att hålla dina dreadlocks återfuktade kan du också blanda lika delar aloe vera-gel eller -juice med kokosolja i en sprayflaska och applicera det varje dag. Aloe vera är känd för sin fuktbevarande egenskap som gör den idealisk för både torrt och fett hår.

Vill du göra ett eget hemmagjort ekologiskt schampo finns recept här!

Dreadlocks – Tvätta håret

För att hålla dina dreadlocks rena kan du samla dem i en hästsvans i nacken när du sover. Tvätta detta område varje morgon för att förhindra att smuts samlas i dem över natten. Se till att fördela schampo/såpa jämnt och massera hårbotten ordentligt. Skölj länge, vrid ut dreadet då och då och skölj om och om igen annars börjar det klia. Använd inte vanligt schampo eller balsam alls, inget med ingredienser som kan göra håret silkeslent, det gör inte någon nytta.

Dina dreadlocks kan du ha i många år om du sköter de korrekt. Försök att använda olika oljor för att hålla dina dreadlocks återfuktade i stället för att använda kommersiella produkter som innehåller kemikalier som kan skada ditt hår.

När man bestämt sig för att avlägsna sina dreadlocks

När man bestämt sig för att ta bort sina dreadlocks behövs massor av tålamod, då det kan ta lång tid. Olika tekniker används och inte sällan slutar det med att man vill klippa håret efter några timmar eller dagar av arbete. Det kan ta en till två månader att ta bort dreadlocks, beroende på hårets längd och tjocklek.

Med en stor portion beslutsamhet, mycket balsam och uthållighet brukar de flesta ändå bli rätt så nöjda med resultatet. De flesta tar bort en liten del av hårlängden för att göra det lättare.

Vad kan man göra mot extremt slitet hår

Däremot brukar håret se ut att behöva sig en rejäl kur av kärlek för att få fram en fin lyster igen. Dyra schampon och balsam samt hårinpackningar och andra gärna dyra hårvårdsprodukter brukar stå högt upp i kurs. Men det hjälper ofta föga när man har problem med extremt slitet hår. Då behöver håret mycket mer än så för att komma i form och få upp sin lyster igen.

Har du provat UV-Brush? En ny och spännande men ändå beprövad metod med UV-brush, som istället reparerar skador på hårets molekylärnivå och återställer ditt hår så att det ser friskt och glansigt ut igen.

Det är enkelt – Det går snabbt – Du får resultat med en gång

Man blandar ihop en en speciellt framtagen mix i en flaska som sedan ska sprayas igenom håret, här är det viktigt att man är noggrann. Därefter sätter man på sin UV-borste och borstar noggrant genom sitt hår. Det som sker nu att spraymixen ihop med UV-borsten lagar ditt hår. Man avslutar med att skölja håret och balsamera som vanligt. Effekten märks bäst efter två till tre dagar.

Lagningen är permanent men eftersom slitage dagligen fortsätter med hårborstning samt applicering av olika produkter och föning av håret rekommenderas att göra behandlingen ungefär var 6.e vecka.

Du hittar mer information om detta genom att klicka här: Eyracure´s hårprodukter Online

Vill du läsa mer allmänt om skönhet? Läs här

Intressant info om kallpressad Neem olja som du kan läsa här

Mer skön läsning på bloggen!

You may also like...