Städa hållbart med ekotips det är en gamechanger

11 effektiva städtips

Alla hatar att städa men alla älskar ett rent hus. Finns det ett bästa sätt att städa ditt hus snabbt?

De flesta nybörjare är inte säkra på om de ska damma eller dammsuga först. De undrar om de ska städa köket innan badrummet eller vice versa.

Följ denna steg-för-steg-guide, baserad på år av hårt förvärvad erfarenhet, för att få ut det mesta av din tid och städa hållbart med dessa ekotips. Läs även ännu mer sen om att städa miljövänligt.

Städa-hållbart-med-ekotips-

För att läsa mer om städning, hälsa och allt annat jag tänker på dagligen läs här.

Läs även min väns blogg ” Vad tycker ni om städhjälp? – jag provar nu!

Snabba tips för din städning

  1. Städa hela huset, inte ett rum åt gången

Städning är mycket effektivare om du väljer en uppgift (damm, dammsugning, moppning) och gör samma uppgift i alla rum i huset, snarare än att städa köket, badrummen och sedan sovrummen. Om du gör det på det sättet förhindrar du att du känner att du befinner dig i en oändlig städcykel och börjar med samma uppgift om och om igen.

2. Samla alla dina rengöringsverktyg i en låda

Oavsett om det är en caddie, hink, låda eller väska, att ha allt du behöver för att rengöra på ett bärbart ställe gör det mycket lättare att få jobbet gjort. Du kommer inte att slösa tid på att leta efter verktyg medan du städar och behöver inte oroa dig för att samla ihop dem innan nästa gång.

3. Rensa bort röran

Innan du ens börjar städa, gå rum till rum och plocka upp röran. När du hämtar varje föremål – tidningar, vällästa pocketböcker, gamla sneakers – fundera på om du ska lägga undan den, slänga den eller donera den.

4. Damm och dammsug

Innan du börjar damma, se till att takfläktarna är avstängda. Koncentrera ditt damm på ovansidan av möbler och undersidan av hyllor, på ledstänger, tavelramar, krimskrams och TV-skärmar. För svåråtkomliga områden, som persienner och övre hyllor, knyt en mikrofiberduk i änden av en mopp eller kvast. Byt lakan i sovrummen innan du dammsuger.

5. Torka av speglar och glas

Använd en fuktig mikrofiberduk, följt av en torr trasa för att torka av alla speglar och glasytor.

6. Desinficera bänkskivor och ytor

Gå igenom ditt hus och torka av de hårda ytorna – från bänkskivor, vitvaror och skåp till dörrhandtag, ljusströmbrytare, TV-fjärrkontroller och telefoner. Du bör desinficera några av dessa ytor, särskilt de som kan skicka bakterier till människors fingrar och ansikten. Gör en giftfri desinfektionslösning genom att blanda en fjärdedel till en halv kopp vit eller äppelcidervinäger med en kopp vatten.

Städa-hållbart-med-ekotips--

7. Fokusera på badkar, handfat och toaletter

Spraya rengöringsmedel på diskbänken och sedan på handfat, badkar och toaletter. Låt det sitta i några minuter så att rengöringsmedlet hinner lösa upp smuts och fläckar. Gå sedan tillbaka till köket och börja skrubba. Glöm inte att torka av insidan av mikrovågsugnen. Rena toaletter sist.

När du är i köket vill du också se till att din sophantering är i toppform.

8. Sopa och moppa sedan

Sopa köks- och badrumsgolven. Börja moppa från rummets yttersta hörn och gå bakåt mot dörröppningen (det vill säga moppa dig inte in i ett hörn). Skölj moppen varje gång du slutför ett område på 4kvm

Städa-hållbart-med-ekotips-dammsugare

9. Fortsätt röra dig när du dammsuger

Oroa dig inte för att få med dig varje skrymsle och vrår när du dammsuger. Fortsätt bara att röra dig genom huset, kör dammsugaren i varje heltäckningsmatta rum på en gång.

Vissa uppgifter behöver inte göras varje vecka. Dessa inkluderar vaxning av möbler, rengöring av fönster och tvätt av mattor och badmattor. Inspektera dessa tillbehör och använd din egen bedömning.

10. Glöm inte att rutinmässigt tvätta dina rengöringsverktyg

En ofta förbisedd del av att städa huset är att underhålla dina städverktyg. Att använda en smutsig mopp eller en dammsugare med en full påse är mycket mindre effektivt, och du kommer att lägga mer tid på att försöka städa.

11. Gör städning till en gruppaktivitet

Att göra städning till en laginsats är ett av de bästa sätten att städa ett hus snabbt. Schemalägg en tid i förväg med din familj och tilldela uppgifter till varje person. Att arbeta tillsammans kan göra städningen lite roligare, och ditt hus kommer att bli gnistrande på nolltid. För att läsa om mer tips och tricks angående städning tryck på min kära väns blogg mingranne.se

När du städar se till att kontrollera om underhållsartiklar i hemmet, till exempel ett defekt handfat som kan orsaka vattenskador. Glöm heller inte att städa ditt garage genom att läsa på budsautomotiveservice.com

Följ denna steg-för-steg-guide för att få ut det mesta av din tid och städa ditt hus snabbt. Vill du ha någon som kan hjälpa dig och göra dessa steg utan att du behöver lyfta ett finger så har jag ett tips, kontakta Sverigeco.se

Läs även veganisma för veganska städprodukter.

Om du vill ha hållbar flyttstäd så borde du besöka fsek.

You may also like...